- 30
- 60
- 120
Rolex, probabil cel mai emblematic nume în orologeria de înaltă clasă
Rolex un nume asociat instantaneu cu orologeria de înaltă clasă, evocând rafinamentul, eleganța și precizia ceasurilor elvețiene - își începe în mod interesant povestea în Londra anului 1905. Aici, un tânăr vizionar, Hans Wilsdorf, dorea să producă un ceas care nu doar să poată fi purtat la mână, dar să corecteze și neajunsurile legate de imprecizia modelelor de până atunci. În acest scop, Wilsdorf va integra în creațiile sale mecanismele de o precizie superioară produse în Bienne, Elveția.
În 1908, Wilsdorf a înregistrat numele de marcă Rolex, gândit ca ușor de reținut și pronunțat în virtual orice limbă, fiind în același timp evocativ pentru orologeria de calitate. Preocuparea pentru calitate nu a întârziat să dea roade: în anul 1910, Centrul Oficial pentru Etalonarea Ceasurilor din Bienne acorda certificatul de precizie cronometrică unui ceas de mână Rolex. Patru ani mai târziu, și Observatorul Regal din Kew acorda unui Rolex Certificatul de precizie clasa A, distincție rezervată până atunci cronometrelor maritime (dispozitive de dimensiunile unui cufăr). Iar precizia cronometrică a rămas un standard pentru toate modelele companiei, din 1910 și până în prezent.
Mutarea sediului companiei la Geneva (1919) va fi urmată de lansarea unor modele ce au revoluționat industria ceasurilor: Primul ceas cu o incintă ermetică, Rolex Oyster, a fost lansat în 1926. În 1933, aceste ceasuri rezistente vor însoți primii aviatori care au zburat peste Everest, iar în 1935, un Rolex îl ajuta pe Malcolm Campbell să-și măsoare performanțele în cursa pentru recordul de viteză în automobil.
1945 aduce Rolex Datejust, primul cronometru cu auto-întoarcere care afișa data pe cadran. Doi ani mai târziu, un Rolex va dovedi că poate rezista solicitărilor extreme din timpul primului zbor supersonic. Compania se va implica astfel în producția ceasurilor destinate profesioniștilor, ce aveau nevoie de ceasuri rezistente și de o precizie deosebită - un Rolex însoțindu-l pe Edmund Hillary pe Everest. Își făcea astfel apariția modelul Rolex Explorer (1953).
Același an ne aduce primul model pentru scufundători, Rolex Oyster Perpetual Submariner, rezistent la adâncimi de până la 100 metri; rama sa inovatoare permitea citirea timpului petrecut în imersie. Rolex GMT Master (1955), primul model cu un cadran pentru ore de zi și noapte, va deveni ceasul oficial achiziționat de numeroase companii aeriene pentru piloții lor. Iar fiabilitatea specifică orologeriei elvețiene de înaltă clasă este confirmată de faptul că numeroase exemplare funcționează ireproșabil de la introducerea modelelor respective și până în prezent.
Portofoliul de produse al Rolex. Rafinament și funcționalitate
Numele Rolex a devenit în prezent aproape un sinonim pentru ceasuri de un rafinament aparte, pentru lux și eleganță. Acest lucru nu înseamnă însă nicidecum că funcționalitatea ar fi sacrificată: din contră, regăsim în portofoliul companiei atât modele cu un design protocolar, clasic, cât și unele cu o preponderență funcțională - destinate pasionaților de scufundări, navigație sau aviatorilor - alături de o serie ce duce arta orologeriei pe noi culmi. Astfel, regăsim următoarele colecții de ceasuri Rolex:
Rolex Oyster Perpetual ce include modele de o eleganță atemporală, evocând prestigiu și rafinament. Identificăm aici actualizări discrete ale clasicelor Datejust și Day-Date, probabil cele mai emblematice modele ale Rolex recunoscute de publicul de pretutindeni. Un plus de noblețe este adus și de materialele utilizate, oțelul inoxidabil fiind completat admirabil de aur galben; sunt disponibile și variante cu carcasa și brățara realizate integral din aur.
Rolex Oyster Professional, modele ale căror funcționalitate merge mult dincolo de simpla afișare a orei exacte. Precizia cronometrică specifică Rolex a permis crearea unor ceasuri de mână care să satisfacă exigențele aviatorilor, scufundătorilor, navigatorilor, alpiniștilor și exploratorilor științifici. Cosmograph, Daytona, Deepsea Explorer, Submariner sau Yacht Master sunt nume care vorbesc de la sine, iar marca Rolex este o garanție că își vor îndeplini funcțiunea cu o precizie - pe bună dreptate numită astfel - de ceasornic. Totul, desigur, fără a sacrifica eleganța.
Rolex Oyster Lady, ceasuri pentru doamnele stilate, emanând eleganță și bun-gust, ce pot fi purtate cu orice ocazie. Identificăm aici versiuni feminine ale ceasurilor din colecțiile emblematice ale companiei, Lady-Datejust Oyster Perpetual sau modele concepute ca veritabile simboluri ale feminității elegante și senzuale, Oyster Pearlmaster și Datejust Special Edition. Regăsim și în această colecție versiuni realizate din metale nobile, precum aurul alb, care vor satisface și cele mai sofisticate gusturi în materie.
Colecția Rolex Sky-Dweller include modele destinate oamenilor de afaceri care au permanentă nevoie de a cunoaște rapid ora exactă pe meridiane diferite ale globului. Acestea dispun de asemenea de un calendar perpetuu, care permite citirea dintr-o privire nu doar a zilei, ci și a lunii. Colecția de orologerie de lux Rolex Cellini: modele inconfundabile, cu un aspect rectangular avangardist, ce emană distincție, păstrând însă precizia cronometrică specifică Rolex. Un veritabil simbol al eleganței și statutului social înalt, ceasurile Rolex sunt produse a căror realizare îmbină în mod fericit arta și măiestria inginerească.